Дограма

Основни показатели характеризиращи дограмите

Материал
Основното разделение на видовете дограма се прави спрямо материалът ,от които е изработена. А именно това са алуминия , PVC и дърво.

Камери
Това е основна характеристика за PVC дограмите,като моделите могат да бъдат с 3, 4, 5 или 6 камери. Колкото повече на брой са камерите на дограмата,толкова по-добра ще бъде нейната топлоизолация и шумоизолация. Съответно цената на дограмата расте право пропорционално с броя на камерите.

Стъклопакет
В зависимост от броя на стъклата стъклопакетът може да бъде еднослоен, двуслоен и трислоен. Той е важна част от дограмата,тъй като оказва голямо влияние върху степента на видимост,изолация и пропускането на светлината. Стъклата могат да бъдат различни по отношение на материал,дизайн и други,както могат да бъдат и еднакви.

Специален Газ
Както знаете в разстоянието между стъклата обикновено има въздух,но може да бъде и аргон. Това е специален газ ,който повишава изолационните качества на стъклопакета, тъй като притежава по- малка топлопроводимост. Предлагат се също оцветени стъкла и ниско емисийни стъкла,които също повишават топлоизолацията.

Обков
Пантите,механизмите и дръжките на дограмата са съставните части на нейния обков. От тях зависи също издръжливостта на дограмата,понеже са подложени на най-много движения и натоварване.

Основни видове дограми

Алуминиева дограма

Алуминият е материал,който е много устойчив на корозия,метеорологични условия и запазва структурата си завинаги. Той е материал с минимален разход за поддръжка, лек е и може лесно и многократно да се  преработва с минимални загуби ,в следствие на което. Използва се за различни по размери и форми ,чисто архитектурно врати и прозорци. Може да бъде използвана също за помещения с различни предназначения,тъй като осигурява голяма плътност при затваряне и лесна поддръжка.

Алуминият е добър проводник на температура,именно заради това когато се използва за направата на прозорци за офис или жилище,профилът следва да бъде с термично прекъсване. То се осъществява чрез пластмасови вложки (направени от полиамид ), които разделят алуминиевият профил на две части. Така се разделят външното от вътрешното пространство. От съществено значение е ширината на термо моста,като за минимум се препоръчва 16 - 20 дори и повече мм.

Алуминиевата дограма е много здрава и се използва навсякъде,където изискванията за здравина са приоритет. Намира широко приложение в изработването на окачени фасади и зимни градини. Най - разпространен е белия цвят ,но профилите могат да бъдат прахово боядисани в цялата цветова гама по каталог,което повишава нейната цена.

За направата на вътрешни врати ,предимно за бани и тоалетни,вътрешни преградни стени и паравани и всякакви интериорни решения се предлага алуминиева дограма тип "студен профил". Той е без прекъсната термо мост. Използва се още за остъкляване на тераси,които не се отопляват. Този вид  не се препоръчва за монтаж на външна стена в отопляемо помещение с висока влажност,тъй като гарантира образува конденз и мухъл.

Дограма от PVC профили

Поливинилхлоридът (изходния материал за PVC дограмата) е полимерен материал. Той остарява с времето,но е много добър изолатор на температурата-пропуска по-слабо студа и задържа топлината значително. Високи са показателите в графите за поддръжка,уплътнение,външен вид и топлоизолация в сравнение с алуминиевите профили.

PVC дограмата е дълготрайна ,не корозира и е от термопластичен материал, който запазва качествата си при рециклиране. За да удължат срока на експлоатация и промяната на външния вид във времето,производителите на PVC развиват своите технологии,като влагат по-усъвършенствани модификатори.

Дограмата в зависимост от броя на камерите си притежава отлични звуко и термоизолиращи свойства. Предлага се освен в основния бял цвят в много други цветове,както и в различни декорации имитиращи дърво. PVC дограмата е защитена от UV -лъчение и е издръжлива на климатичните условия,но старее по-бързо от алуминиевата , тъй като е с органичен произход.

Бърза Оферта